Efter problem med översvämningar – nu ska Skellefteå kommun utreda vattenflödet

Uppdaterad
Publicerad

En kyrka som översvämmas, en bostadsrättsförening och en kommun som tvistar om vems ansvaret är. I många år har översvämningsdrabbade Boströmsbäcken som rinner rätt igenom centrala Skellefteå vandrat runt mellan myndigheter och rättsinstanser, och nu vill politikerna komma till ett avslut.

Under torsdagen har politikerna i bygg- och miljönämnden tagit beslutet att samhällsbyggnadsnämnden ska göra en utredning om vattenflödet i bäcken, och utifrån vad den kommer fram till ge bostadsrättsföreningen HSB ansvaret att vidta nödvändiga åtgärder.

– Vi vill komma vidare med det här och få ett avgörande så att vi kan undvika översvämningar framöver, konstaterar Evelina Fahlesson (S) som är ordförande.

Det har varit en långbänk

Skellefteå missionsförsamling, som numera heter Equmeniakyrkan, har drabbats av översvämningar sedan år 2006.

– Många gånger har jag stått här och sett hur vattnet stigit okontrollerat och så snart det kommer ett ordentligt regn har jag hjärtat i halsgropen, berättar församlingens Christian Strand.

För ungefär fem år sedan vände man sig till Länsstyrelsen för att få hjälp. Sedan dess har turerna varit många.

Skellefteå kommun har menat att det är bostadsrättsföreningen HSB som måste byta en feldimensionerad trumma som är nergrävd mellan två fastigheter.

Föreningen har å sin sida hävdat att problemet är att kommunen anslutit mer och mer dagvatten i takt med att fler bostadsområden uppströms uppstått, utan att den låtit föreningen delta i några beslut om det.

Utredningen ska vara klar sista augusti

Till sist hamnade frågan i mark- och miljödomstolen som ger bostadsrättsföreningen rätt i att kommunen har ett visst ansvar. Utifrån det har bygg- och miljönämnden tagit dagens beslut.

– Jag hoppas att politikerna i ansvariga nämnder verkligen funderar över hur man ska agera mot en enskild bostadsrättsförening, säger ordförande Kent Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.