Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör gatudriftchefen om den nya snötippen Foto: SVT

Snöproblem i Umeå: Tipparna kommer inte att räcka till

Uppdaterad
Publicerad

Redan nu har det kommit en hel del snö längs kusten i Västerbotten. Umeå kommun har problem med var man ska tippa snön i vinter.

Nu öppnas en ny snötipp – men detta gör inte att problemen är lösta.

– Tyvärr inte. Vi skulle behöva två till, säger Per Hilmersson, gatudriftchef.

Umeå kommun hade problem förra vintern med var snön skulle tippas. Den nya tippen som öppnats på Bergsboda, utanför Holmsund, är 300 meter lång och 150 meter bred. Den kommer inte att rymma lika mycket snö som de befintliga tipparna och kommer inte att täcka behovet.

– Det blir allt mer snö som måste röjas i takt med att Umeå växer. Sedan om det blir lika mycket snö som ifjol så räcker inte snötipparna till, säger Per Hilmersson, gatudriftchef på Umeå kommun.

Snö klassas som avfall

Kommunen har sökt om tillstånd att tippa snö i älven. Men det är en sista nödlösning om det skulle bli så stora mängder snö att man inte rymmer den någon annanstans.  

– Snö klassas som avfall och man får inte tippa det i älvar och vattendrag. Så det är för miljöns skull en sista åtgärd att ta till, säger Per Hilmersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer