Flera möten har hållits med kommunen om säkerheten på Renforsens LVM-hem i Vindeln. Foto: SVT/Privat

Efter rymningarna – nu har säkerheten skärpts på Renforsens LVM-hem

Publicerad

Under förra året rymde flera personer från Renforsens LVM-hem i Vindeln. Flera möten har nu hållits med kommunen om säkerheten och kommunalrådet är nöjd.
– Det känns jättebra, men det finns inga garantier för att ingen tar sig ut, säger Mathias Haglund (S).

Under år 2018 kom bland annat siffror på att Renforsen var det LVM-hem som hade flest rymningar i hela landet. LVM står för lagen om vård av missbrukare i vissa fall.

I juni var det till exempel två personer som rymde i jakt på droger. De stal en bil och kraschade in i en bil i Vindeln där två personer satt, däribland ett barn.

– Folk råkade illa ut och det har känts angeläget att träffa företrädare för behandlingshemmet och höra vad de vidtagit för åtgärder, säger kommunalrådet Mathias Haglund (S).

Nolltolerans infört

Han säger att det känns som de tagit situationen på allvar. Flera saker har gjorts som gäller säkerheten, bland annat har nya rutiner införts. Man ska också ha gett personalen mer utbildning och infört mer nolltolerans om vad man får göra och inte på LVM-hemmet.

– Ur vårt perspektiv känns det som om dom gjort det dom kan. Sen skulle vi gärna se mer bemanning på polisstationen i Vindeln, säger Mathias Haglund (S).

”Har vänt upp och ner på alla rutiner”

På Renforsens LVM-hem konstaterar man att arbetet som gjorts haft en stor effekt.

– Vi har vänt upp och ner på alla rutiner, bland annat utbildat i visiteringsteknik. Den fysiska strukturen tittar vi fortfarande på, säger Christopher Wangson som är institutionschef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer