Foto: SVT

Efter sju säsonger med vinst – nu väntar förlust för Skellefteå

Publicerad

Sju säsonger i rad har Skellefteå AIK gått med ekonomisk vinst. Men i år räknar klubben med att gå med förlust. Missad semifinal och publiktapp är två orsaker bakom berättar klubbens ordförande.

De senaste sju säsongerna har Skellefteå AIK visat upp fina reslutat, både på isen och i bokslutet. Förra säsongen gjorde klubben en vinst på drygt 5,1 miljoner kronor. Men i år lutar det mer åt ett negativt resultat. Enligt klubbens ordförande Pär Nordlund är dock klubbens ekonomi fortfarande är god.

– Det är ett mycket dåligt resultat med våra mått mätt men det är inte alarmerande. Vi har god likviditet och 70 miljoner i eget kapital och till skillnad från andra klubbar är det egna vinster. Syftet med kapitalet är att hantera just sådana här svängningar, säger han.

Läs mer: Skellefteå långt ner i publikligan

Kort slutspel = mindre pengar

Orsaken till att klubben nu väntas gå med förlust har att göra med de sportsliga framgångarna. I år åkte Skellefteå ut mot Frölunda i kvartsfinalen och enligt Pär Nordlund är det först efter kvarten, i semi och final, som de stora pengarna finns.

– Dels har det varit ett publikbortfall generellt, vi har ett lägre snitt i grundserien. Sen tjänar man mycket pengar efter kvarten, det är där de stora pengarna droppar in med fulla läktare och restauranger. Tidigare år har de stora pengarna kommit från KHL-försäljningar men det har vi inte gjort i år, samtidigt är vi glada för det då det inneburit att vi fått behålla våra spelare, säger Nordlund och berättar att spelarbudgeten som en konsekvens av årets reslutat blivit tio procent lägre.

Skellefteå AIKs reslutat 2009-2016

09/10 3,6 miljoner

10/11 6,4 miljoner

11/12 9,2 miljoner

12/13 8,9 miljoner

13/14 7,8 miljoner

14/15 24,7 miljoner

15/16 5,1 miljoner

Formellt kommer resultatet för 2016/2017 att redovisas i samband med klubbens årsmöte som hålls i juni.

Källa: Skellefteå AIK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.