Arkivbild. Foto: SVT

Efter sextrakasserierna – Dragonskolan får godkänt

Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen ger nu Dragonskolan grönt ljus – Umeå kommun har gjort det man kan för att utreda och vidta åtgärder rörande de sexuella trakasserierna som avslöjades för ett år sedan.

Det var under hösten förra året som ett flertal före detta elever från Dragonskolan i Umeå trädde fram och berättade om lång tids sexuella ofredanden och kränkningar på skolan. Skolan anmäldes till både Skolinspektionen och Diskrimineringsombudsmannen.

DO gjorde en granskning och krävde att skolan skulle svara på 19 punkter. Bland annat ville DO veta om någon ur skolans personal haft kännedom om att elever ansett sig blivit utsatta för sexuella trakasserier samt vilka åtgärder skolan vidtagit för att förhindra att liknande saker händer igen.

Har fullgjort skyldigheter

Enligt beslutet från Diskrimineringsombudsmannen har Dragonskolan och Umeå kommun fullgjort sin skyldighet att utreda och vidta åtgärder. Däremot får kommunen bakläxa för att det saknas riktlinjer och rutiner för just sexuella trakasserier.

– Det känns fantastiskt bra att få det här beskedet från DO. Men elevernas upplevelser är fortfarande deras upplevelser och det ska man ta på fullaste allvar. Ingen ska bli kränkt på en skola, säger Nicklas Wallmark som är gymnasiechef i Umeå.

Dragonskolan har bland annat tagit fram åtgärdsplaner och haft möten med berörda elever och föräldrar. Man har också bildat trygghetsteam och elevhälsan har också besökt klasserna för att informera om olika stödfunktioner på skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer