Armsporten i Sorsele är numera synonymt med JVM-guldvinnaren Elin Janeheim, 15. Foto: Privat/World Armwrestling Federation

Efter sju års frånvaro – nu återvänder armsporten till Sorsele

Uppdaterad
Publicerad

Armsportsföreningen Wild River Arms i Sorsele har länge legat på is. Men nu, efter sju år, så är klubben på väg att återuppstå.

Det är omkring tio år sedan som Linda Dahlgren var med och grundade Wild River Arms i Sorsele tillsammans med Fredrik Janeheim. Föreningen var aktiv i tre år innan Lindas första barn kom och verksamheten fick läggas åt sidan.

– Man försökte men det fanns inte riktigt tillgång till tränare och då blev det svårt, så då lades det på is. Men nu, tre barn senare, är både jag och föreningen tillbaka, säger Dahlgren.

LÄS MER: Elin från Sorsele har tagit VM-guld

Tränarstaben kommer nu bestå av dels Linda som håller i det armbrytningstekniska och sen även Fredrik Janeheim som har större ansvar över gymträning.

– Det känns jättekul, och något jag framför allt ser fram emot är att ta med mina egna barn som är väldigt sugna på att bryta. Det spelar ingen roll vilken ålder man är när man kan ha med familjen på det här sättet.

”Guld-Elin” ska träna knattarna

På senare tid har armsporten i Sorsele symboliserats av 15-åriga Elin ”Guld-Elin” Janeheim, dotter till Fredrik, som vunnit både EM och VM på juniornivå. Och tanken är att Elin ska vara med inspirera nästa generation.

– Vi tänker oss att hon ska få ta sig an knattarna lite grann och där tror vi hon kommer vara en jättebra förebild, menar Linda.

Du låter rätt säker på att det finns ett starkt intresse?

– Jo, men jag har ju fått en hel del förfrågningar om att starta upp igenom genom åren. Sedan har vi ju många gamla som gått klart gymnasiet och flyttat hem nu, så dom tror vi och hoppas på ska komma tillbaka också.

LÄS MER: Guldtjejen från Sorsele vill bryta ner Heidi

Tanken är nu att dra igång tränandet igen den första veckan i november.

– Det finns ganska mycket sport i Sorsele men inget som armbrytning, säger Dahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.