Foto: SVT

Angelica i Örträsk har varit utan vatten i 123 dagar

Uppdaterad
Publicerad

I Örträsk i Lycksele kommun har brunnarna sinat. En del har haft haft vattentankar hemma på gården sedan midsommar och ett tiotal familjer har fått borra efter vatten.

Det var efter sommarens torka som problemen började. På ett par dygn var det tomt i de gamla brunnarna, något som aldrig hänt tidigare.

Vatten har man fått hämta själv hos kommunen och kön till att få hjälp att borra upp nytt vatten har varit lång. För Angelica Gustafsson har det varit 123 dagar utan vatten i kran, och sedan midsommar har hon fått hämta sitt vatten en halvmil från huset.

Har det varit jobbigt?

– Ja, särskilt när man har ett nyfött barn här hemma, säger Angelica Gustavsson.

Har drabbat fler orter

Vattenbristen är mycket lokal – en mil från Örträsk är det inga problem. Men nu är kön lång till att få hjälp med att borra nytt vatten. Torleif Söderlund har lagt 70 000 kronor på borrningen.

– Jag hade tänkt borra för bergvärme, men nu blev det vatten istället. Vatten måste man ju ha, säger Torleif Söderlund i Örträsk.

På företaget Charlies brunn- och energiborrning konstaterar man att många brunnar har sinat i sommar.

– Vi har varit runt hela Västerbotten i sommar och borrat. Vi har haft ganska mycket att göra, säger Mikael Selström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.