Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter sparbeslutet: Kostnaderna ökade med 20 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget skulle spara och minska hyrkostnaderna för personal med 22 miljoner kronor under 2016. I stället har kostnaderna ökat med 20 miljoner kronor.

Det var politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden som tog sparbeslutet i februari. Men nu hyr också landstinget in sjuksköterskor på bred front inom primärvården, framför allt i Södra Lappland.

– Vi har gått från en miljon kronor till fem miljoner kronor för hyrsköterskor fram till november i år, säger Anders Östblom, hälsostrateg inom primärvården i landstinget och tillfällig chef på Morö backe hälsocentral i Skellefteå.

– Hyrsköterskor har kommit för att stanna, tyvärr. Vi kan komma att få se en liknande utveckling som för hyrläkare när det gäller hyrsköterskor, säger Anders Östblom.

Två läkare i stället för tio

Anders Östblom är chef på Morö backe hälsocentral fyra dagar i veckan och åker sedan till Umeå för att jobba strategiskt med bemanningsfrågorna. Under hösten 2015 och våren 2016 var krisen total på hälsocentralen med läkare som slutade och få läkartider. Landstinget tvingades öppna plånboken och hyra in läkare. Dagens två fasta läkare ska egentligen vara tio, men nu är det hyrläkare som gäller.

– Jag önskar att jag kunde ge ett svar på när vi är fullbemannade på fasta läkare, men det kan jag inte. Vi får säkert leva med den här situationen ned hyrläkare i flera år framåt, säger Anders Östblom.

80.000 kronor i veckolön

Kostnaden för en hyrsjuksköterska är i dag ungefär 25.000 kronor i veckan. För en hyrläkare i Skellefteå handlar det om 45.000–50.000 kronor i veckan. Om läkarna dessutom jobbar jour på akuten kan veckolkostnaden stiga till 70.000–80.000 kronor i veckan.

– Tyvärr är vi ganska luttrade vad gäller hyrläkarkostnaderna. Så länge vi inte kan nå en nationell överenskommelse så kommer den här utvecklingen att fortsätta med hyrpersonal inom vården, säger Peter Olofsson (S), landstingsråd.

– Det här visar bara på hur de styrande socialdemokraterna misslyckats. Strategiskt måste vi se över hur vi använder vår personal så att sjuksköterskor gör sjuksköterskejobb och läkarna gör läkarjobb  inom vården, menar Nicklas Sandström (M), oppositionsråd i landstinget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer