Familjen har tänt ljus inne i huset för att kunna se något. Foto: Privat

Stort strömavbrott – Annikas familj utan el: ”Det är becksvart”

Uppdaterad
Publicerad

Många har drabbats av strömavbrott när Skellefteå kraft haft stora problem efter snöfallet under helgen.

En av dem som inte har någon el är Annika Nordenstram som bor i Knaften, utanför Lycksele.

– Det är lite besvärligt. Man har ingen aning om hur länge det blir, säger Annika Nordenstam.

Under lördagskvällen och natten mot söndagen drabbades Skellefteå Kraft:s kunder av ett strömavbrott. Som mest var 2000 kunder utan ström. Vid 15-tiden på måndagen saknade fortfarande 1000 kunder ström.

Annika Nordenstam och hennes familj blev utan ström vid femtiden på måndagseftermiddagen.

– Det är alldeles becksvart i hela byn och det är många byar häromkring som också är utan ström, säger Annika Nordenstam.

Jobbar hårt för att lösa problemen

Anledningen till strömavbrottet är att tung och blöt snö har fallit på träd som ligger över elledningarna. Just nu är det Skellefteå kraft:s kunder i Lycksele, Norsjö och Jörn som är drabbade. Flera kunder har haft problem med elen sedan i lördags och haft flera strömavbrott.

Ett 20-tal montörer jobbar fram till klockan 22.00 ikväll och inatt fortsätter man med reducerad styrka.

– Imorgon drar man igång igen med och kommer då också att flyga helikopter över ledningsnäten för att försöka hitta felen. Vi jobbar med alla resurser vi har, säger Mimmi Jonsson pressansvarig på Skellefteå kraft.

Räknar med fler avbrott

Skellefteå kraft räknar med att de flesta ska ha fått tillbaka strömmen till tisdagförmiddag. Men samtidigt kommer hela tiden nya anmälningar om strömavbrott.

– Så länge blötsnön faller kommer vi att få problem . Sannolikt fortsätter avbrott även under tisdag, säger Mimmi Jonsson.

Familjen hoppas att de lyckas lösa problemen snart.

– Vi kan inte elda för vi har ingen cirkulation. Vi har tänt ljus och använder batterislingor för att få ljus, Vi hoppas att strömmen kommer tillbaka snart, säger Annika Nordenstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.