Många drabbades, eller har anhöriga som drabbades, av terrordådet i centrala Stockholm. Nu informerar Brottsoffermyndigheten hur man går vidare om man tror att man utsatts för brott. Foto: TT/TT

Efter terrordådet – nu kan privatpersoner få ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått fyra dygn sedan terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm, och redan nu går livet vidare för de flesta. Men många människor har blivit berörda av attacken på olika sätt.

– Om man har varit i närheten av det här attentatet så kan man ha blivit utsatt för brott och få ersättning, säger Peter Jonsson, brottsskadechef vid Brottsoffermyndigheten.

Brottsoffermyndigheten, som har sitt kontor i Umeå, har med anledning av terrordådet i Stockholm upprättat extra information på sin webb och genom sin telefonlinje specifikt för personer som själva drabbats, eller har anhöriga som drabbats, av tragedin.

Peter Jonsson, brottsskadechef vid Brottsoffermyndigheten, berättar att man tagit initiativet för att kunna få ut relevant information till personer som på olika sätt drabbats av terrordådet och redan nu vill veta var man ska vända sig.

Terrordådet i Stockholm

Än har bara några enstaka personer hört av sig till Brottsoffermyndigheten med anledning av terrordådet.

Läs mer: Terrordåd i centrala Stockholm

”Har du behövt kasta dig undan kan du ha utsatts för försök till mord”

Fyra personer avled och ett tiotal skadades i tragedin i fredags, och det var många personer som med nöd och näppe klarade sig undan att träffas av den skenande lastbilen. Om den misstänkta mannen skulle dömas för terrorbrottet så kan det bli ett stort antal personer som exempelvis kan ha utsatts för vad som betecknas som mordförsök.

– Om man har varit i omedelbar närhet av det här attentatet så kan man ha varit utsatt för brott. De som blivit skadade har självkart blivit utsatta för brott, men även de som befunnit sig i lastbilens körväg och har hunnit undan kan ha utsatts för brott. Allt hänger på hur det enskilda fallet ser ut, men har du behövt kasta dig undan så kan du ha utsatts för försök till mord, säger Peter Jonsson och fortsätter:

– Terrordåd är en samlingsbenämning på ett antal brott som begåtts med syfte att utöva terror där det kan röra sig om brott som mord, mordförsök, eller grovmisshandel eller försök till sådana brott.

Viktigt är dock att först kontakta polisen med besked om att man blivit utsatt för terrorbrottet för att kunna ha rätt till eventuell ersättning.

Läs mer: Fortsatt höjd polisberedskap efter terrordådet

Inväntar rättegångens utfall

Drabbade personer kan ha rätt till försäkringsersättning via sin hemförsäkring eller olycksfallsförsäkring, och gällande de som direkt skadats även via den aktuella lastbilens trafikförsäkring. När det gäller rätt till skadestånd så prövas det först i samband med rättegången. Kan man inte få skadestånd, och lämnas ingen försäkringsersättning så kan drabbade ha rätt till statlig brottsskadeersättning, något som dock inte kan bli aktuellt förrän rättsprocessen är avslutad.

– Vi måste avvakta lagföringen innan vi kan lämna brottsskadeersättning. Det finns en känd gärningsperson och i en sådan situation måste vi invänta förundersökning och rättegång. I det här läget är det ännu för tidigt för brottskadeersättning, säger Peter Jonsson.

Om man som drabbad upplever att man behöver prata med någon så uppmanar Brottsoffermyndigheten att man vid behov av samtalsstöd kontaktar Krisstödscentrum i Stockholm, sjukvården via 1177, och vid medmänskligt stöd kontaktar Brottsofferjouren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet