Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Umeå kommuns samordnare berätta om munskydden och hur man agerat Foto: Jenny Kejerhag / SVT.

Efter tester – tusentals munskydd håller inte måttet

Uppdaterad
Publicerad
Umeå kommun har under coronapandemin köpt in 28 000 munskydd som inte håller måttet enligt tester som FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, har gjort. Nu måste skydden återkallas.

Det var i slutet av mars som de ordinarie leverantörerna inte kunde leverera skyddsutrustning till Umeå kommun. Trycket efter skyddsutrustning var stort i hela världen.

Då vände sig kommunen till en ny leverantör och köpte in 28 000 munskydd med kinesisk märkning och cirka 6000 av dem har använts i verksamheten. Men medarbetare reagerade över skyddens kvalitet, bland annat satt de för löst.

Foto: Umeå kommun.För dålig filtration

Nu visar tester som FOI har gjort att skyddens filtration ibland bara legat på 86 procent – när det ska ligga på 96 procent.

Den 18 maj tog Umeå kommun beslutet att inte skicka ut fler av munskydden till verksamheterna och den femte juni togs de bort helt. Då hade man fått andra skydd av länsstyrelsen och Region Västerbotten.

– Vi har nu möten med företaget om vi ska returnera skydden eller hur vi ska gå vidare, säger Pia Wangbergh, som är biträdande upphandlingschef vid Umeå kommun.

I klippet ovan hör du vad samordnaren Magnus Börlin och Pia Wangbergh berätta om munskydden och hur man agerat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet