Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tränaren Caroline Stattin (till vänster) och lagkaptenen Elin Björke berättar om tiden efter degraderingen ner från Sveriges högsta innebandyliga. Foto: Lukas Deininger/SVT

Tvångsnedflyttades under pandemin – nu kan IBK Dalens damer avancera till SSL igen

Uppdaterad
Publicerad

Dalens innebandydamer åkte ur SSL när serien avslutas med två omgångar kvar våren 2020. Ett beslut som väckte starka reaktioner.

Nu kan laget återvända till SSL.

– Det hade betytt väldigt mycket, både för laget och föreningen, säger lagkaptenen Elin Björke.

Våren 2020 låg IBK Dalens damlag på en nedflyttningsplats med två poäng upp till Warberg och två omgångar kvar att spela. Då slog pandemin till och innebandyförbundet beslutade att seriens skulle avslutas där och då.

Laget tvingdes ur SSL och har sedan dess spelat i Allsvenskan, den nästhögsta serien.

Föreningen överklagade beslutet till Riksidrottsnämnden och menade att bland annat jäv har förekommit i beslutsprocessen.

Dalens föreningsledning menade att serien borde ha utökats på samma sättet som handbollen gjorde, men så blev det inte.

Tidigare försök misslyckades

Nuvarande lagkaptenen Elin Björke kom till laget först efter nedflyttningen och berättar att händelsen har funnits med lite sedan dess.

– Vi är många som är revanschsugna, säger hon.

IBK Dalens damlag har varit nära att komma tillbaka till SSL flera gånger, men de senaste två åren tog det stopp i playoff-matcherna.

I den avgörande matchserien väntar nu Sundsvall, det enda laget som lyckats slå Dalen i grundserien. Den första matchen vann Dalen stort med 6 – 1.

– Det hade varit jättekul att få spela SSL, det är det man drömmer om, säger Elin Björke.

Samma möjlighet för herrarna

Utöver Dalens damlag spelar även Dalens herrlag om en plats i innebandyns högsta liga. Detta efter att laget åkte ur efter 26 år i SSL.

Framför storpublik vann laget den första matchen i playoff-serien med 6 – 3 mot Strängnäs, men i herrserien behövs tre vinster i serien för att avancera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.