”Fick beskedet att verksamheten ska läggas ner medan jag var på jobbet, det var gräsligt” – hör dagbarnvårdaren Kristina Johansson i klippet ovan. Foto: SVT, Julia Hedlund

Efter Umeå kommuns beslut – nu överklagar dagbarnvårdare och föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan tog Umeå kommun beslut om nya villkor för dagbarnvårdarna. Nu har både föräldrar och dagbarnvårdare överklagat och man vill även säga upp det nuvarande kollektivavtalet.

– Vi vet varken var vi eller barnen ska ta vägen och känner oss otroligt kränkta, säger Kristina Johansson, dagbarnvårdare Innertavle.

Beslutet som tagits innebär att det måste finnas minst fyra dagbarnvådare inom samma område för att kunna täcka upp vid exempelvis sjukdom. Förra veckan hade dagbarnvårdarna i kommunen ett fackmöte med Kommunal där merparten ville riva upp de nuvarande kollektivavtalet. Just nu håller ombudsmännen i Kommunal på att titta över begäran.

– Fördelen med att säga upp avtalet vore bland annat att man kan se över möjligheterna att bedriva verksamheten utanför hemmet i externa lokaler och även att förbättra reglerna kring att jobba övertid, säger Magnus Öhman företroendevald på Kommunal.

Överklagat kommunens beslut

För cirka tre veckor sedan fick flera dagbarnvårdare inom kommunen beskedet att deras verksamhet skulle upphöra. Kristina Johansson i Innertavle har jobbat i 29 år som dagbarnvårdare och är en av de drabbade:

– Jag var hos kollegan i Yttertavle och vi satt med alla barnen när vi fick veta att vi ska bli förflyttade kring februari/mars. Vi var inte alls förberedda på det, säger hon.

SVT har pratat med dagbarnvårdare i kommunen och tagit del av en utredning som låg till grund för beslutet där det står vilka familjedaghem som utgår. Men Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden, menar att de inte fattat några beslut om enskilda verksamheter. 

– Det finns flera saker man behöver kika på. Det här är också föränderligt, kan man rekrytera fler dagbarnvårdare? Kan de geografiska områdena se ut på något annat sätt? Vi har inte fattat något beslut om enskilda dagbarnvådare eller verksamheter, utan vi vill se att den här verksamheten har en inriktning så som vi har fattat beslut om politiskt.

Hör Kristina Johansson om situationen och hur kommunikationen varit i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.