Kommunen har försökt att utreda om barnet de lät placera i det aktuella familjehemmet har blivit utsatt för övergrepp men inte kunnat hitta något som tyder på det. Foto: SVT Design

Efter våldtäktsdomen mot familjehemspappan – kommun anmäler placering till IVO

Uppdaterad
Publicerad

En kommun som placerat barn hos den familjehemspappa i Västerbotten som dömts för flera våldtäkter mot barn gör nu en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Det var i november som en före detta familjehemspappa dömdes till fängelse för flera grova våldtäkter mot en närstående flicka.

Två kommuner har haft barn placerade i familjehemmet. En av kommunerna har nu anmält placeringen enligt Lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg.

Kommunen har försökt att utreda om barnet de lät placera i det aktuella familjehemmet har blivit utsatt för övergrepp men inte kunnat hitta något som tyder på det.

”Familjehemsmamman förebrår sig själv”

Familjehemsmamman beskrivs i kommunens utredning som trovärdig i att hon har varit helt ovetande och kommunen gör bedömningen att den har fortsatt förtroende för henne.

– Familjehemsmamman förebrår sig själv över det inträffade, att XX borde sett vad som pågått men uppger samtidigt att XX inte på något sätt anat eller sett vad som förse gick, skriver kommunen i anmälan.

Av utredningen framgår det att familjehemsföräldrarna separarerade för några år sedan och att det placerade barnet i huvudsak har bott hos familjehemsmamman.

– Utredaren kan inte komma ifrån att det med händelsen funnits en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande (….) därför ska händelsen även anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, skriver kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer