Foto: SVT.

Efterlängtat matställe återuppstår

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Annes kök stängde ner i våras, har det varit omöjligt att köpa serverad mat i Jörn. Tills idag då en ny restaurang öppnade i samhällets centrum.

– Det blir trevligt. Det här har vi väntat på. Av arbetare som jobbar i Jörn har jag ofta fått frågan om det finns nånstans att äta, men tyvärr, säger Leif Lundberg.

Ett samhälle utan matställe är ett elände. Det visste man redan 1894, då samhället Jörn anlades och ett järnvägshotell med matsalar var de första byggnader som kom på plats – efter själva järnvägsstationen. När Annes kök lades ner i våras bröts därmed en 123-årig svit av serverad mat. Sedan dess har närmaste matställe funnits i Boliden, tre mil bort.

”Otroligt roligt”

Den nya krogen tar plats i Jörns centrum, där en barservering huserade i fyra decennier. När baren och folkets hus la ner stängde husets ägare av värmen. Huset hotades av förstörelse, men i sista minuten kunde de lokala företagarna  Rickard Stenman och Örjan Berglund köpa huset och rädda det från sönderfrysning.

– Ingen kunde väl tro att huset skulle öppna igen. Det är otroligt roligt för alla jörnsbor, säger Gunnel Flinta.

Nu har det gått sju kalla vintrar, sedan det senast vankades mat i lokalerna.

 – Rickard och Örjan med personal har lagt ner ett enormt arbete på att få huset att fungera igen. Och jag har lovat att hjälpa dem med att driva krogen, säger restaurangchefen Catrin Elfstrand, som har mångårig branschvana. Senast i serveringen på äldreboendet Furacenter, som hon drev i egen regi.

Men kan ett matställe bära sig i Jörn?

– Det tror jag säkert, säger Catrin Elfstrand. I helgen har vi fullbokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.