En hemmagjord bomb som hittades på Tomtebo i helgen. Foto: Fältgruppen Socialen Umeå

Egengjorda bomber i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Fältgruppen Umeå Socialtjänst har i ett inlägg på Facebook skrivit om att det förekommer egengjorda bomber på olika platser runt om i Umeå, bland annat på Tomtebo.

Inlägget på Facebook innehåller även bilder på en bomb som sprängts på en grillplats på Tomtebo under helgen.

– Vi får information om sånt här från privatpersoner som hör av sig till oss på olika sätt, säger Barbro Hedman, fältpedagog.

Vänder sig till föräldrar

Enligt Hedman är det här något nytt i Umeå och hon vill be föräldrar att vara uppmärksamma kring sina barn.

– Vi vill gärna gå ut med information om det här, om hur farligt det är för djur som kan dö om de äter resterna av bomberna och för en själv när man tillverkar det här, berättar Barbro och fortsätter.

– Det är bra om föräldrar har ögon och öron öppna och pratar med sina ungdomar om det här, om de hittar många petflaskor på rummet och fråga varför man har det på rummet.

SVT har varit i kontakt med polisens presstalesperson som inte känner till att det ska ha kommit in någon anmälan gällande bomberna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.