Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”För lokala vindjobb krävs eget engagemang”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora möjligheter att skapa nya arbetstillfällen i de regioner där vindkraft etableras. Det menar Vindkraftcentrum i Jämtland, som idag fanns på plats i Sorsele för att informera vid Vattenfalls kampanj-vagn i centrum inför folkomröstningen.

– Det finns stor potential i det här. Vindkraftparker kräver daglig tillsyn, och vi räknar med en fast lokalt årsanställd på var fjärde vindkraftverk, säger Christer Andersson, utredare på Vindkraftcentrum.

Han konstaterar också att framtida tjänster och produkter för drift och underhåll i kallt klimat kan skapa arbetstillfällen framöver. Men det finns några viktiga saker att tänka på för lokalbefolkning vid etableringar.

– Det handlar om stora kontrakt. Huvudentreprenören måste vara ett stort företag som kan få bankgarantier. Och så krävs att man är aktiv. Det går inte att sitta hemma och vänta på att telefonen ska ringa, säger Christer Andersson.

Jämtland ger poitivt exempel

Enligt en utredning som Vindkraftcentrum gjort blir allt fler vindkraftsjobb regionala.

– Vi har gjort beräkningar för Jämtland som visar att det först var 25 procent lokala jobb, nu är hälften av arbetstillfällena lokala, säger Christer Andersson.

Och det handlar inte bara om entreprenörer och jobb som är knutna till grävmaskiner.

– Det allra mest snabbväxande företaget i Jämtland har hand om administration runt vindkraft. Att hantera verifikat och fakturor i den här branschen har blivit en idé som flyttats även utanför Jämtland, säger Christer Andersson. Han ger också exempel på andra sorters företag; elföretag, konsultföretag och arkeologicentrum är bara några exempel.

Krävs mindre arbete nu

När Vindkraftbranschen var ny räknade man med att 0,7 årsarbeten krävdes per vindkraftverk, nu är den siffran 0,25, men Christer Andersson menar att den siffran kan gå upp igen.

– Jag tror att fler kvalificerade jobb stannar lokalt i framtiden, säger Christer Andersson på Vindkraftcentrum i Jämtland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Sorsele

Mer i ämnet