Foto: SVT/Marit Israelsson

Elbussar ska trafikera kollektivtrafiken i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Till att börja med är det sex elbussar som nu sätts in i Skellefteås stadstrafik på linje 1 Anderstorp-Solbacken.

– Målet är att hela vår fordonsflotta ska vara fossilfri om tio år men vi gör nu långsiktig investeringsplanering och slår det här väl ut kan vi fasa ut dieselfordonen tidigare, säger Skellefteåbuss vd Marie Larsson.

Hon menar att bussbolaget i och med den här satsningen blir en viktig del av samhällsomställning som gynnar skellefteborna.

– Det blir ett mer trivsamt och tystare centrum med mindre avgaser, konstaterar Skellefteåbuss vd Marie Larsson.

Dubbelt så dyra i inköp

Skellefteåbuss har en total flotta på ungefär 140 fordon och närmare 40 av dem går idag på biogas som är det andra fossilfria benet bolaget står på. Än så länge är elfordon enligt vd:n ungefär dubbelt så dyra i inköp men billiga i drift och frågan är hur den ekonomiska kalkylen ser ut över tid.

– Nu får vi utvärdera över tid och se hur det slår, konstaterar Marie Larsson som idag bjöd media på en provtur.

Bussarna har under senaste veckorna körts och laddats ur för att testa så att de går som de ska. Men frågan är hur driftssäkra de verkligen är i till exempel kyla. I klippet svarar vd:n på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.