Arkiv Foto: SVT

Elen avstängd på Nydala

Publicerad

Ohållbar situation för EU-migranter när Umeå kommun förbereder ombyggnaden av omklädningsrummen vid badplatsen.

Nu har kommunen stängt av elen vid badplatsen på Nydala i Umeå, och omklädningsrummen är låsta. Det innebär att de tiggande EU-migranterna som tillfälligt bor i egna och i pingstkyrkans husvagnar, nu varken har tillgång el, vatten eller toalett.

– Vi har varit där sedan tidigt i morse. Jag har förklarat för dem som nyss vaknat vad som hänt. De hade ingen aning, säger Linda Lundqvist som är ordförande i föreningen RUNG (Resande, ung, ny och gammal) och fortsätter:

– I en av vagnarna ligger en tvååring just nu med 40 graders feber utan tillgång till el och vatten, säger Linda Lundqvist.

”En stridsåtgärd”

Umeå kommun ska renovera omklädningsrummen vid badet inför öppningen av Umelagun 18 juni, och det har varit känt sedan länge. Enligt Lundqvist, som är mycket kritisk, har föreningens representant på plats i dag fått höra att kommunen inte hade behövt stänga av elen för att påbörja arbetet med de intilliggande omklädningsrummen.

– Det är en stridsåtgärd. De stänger av elen för att bli av med dem (tiggarna, reds.anm), säger hon.

Men enligt kommunen skulle renoveringsarbetet ha varit igång redan första april.

– Man är i tidsnöd nu för att hinna få det klart till säsongen, säger Christer Lindvall (S) som är ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Vill avhysa

Kommunen har också ansökt om hjälp från Kronofogden med avhysning, och de engagerade kyrkorna har inte heller lyckats hitta någon annan uppställningsplats för husvagnarna. Problemet kvarstår – ingen vet vart tiggarna ska bo.

Men är det här ett sätt att tvinga bort EU-immigranterna?

– Nja, de har ju som egentligen inte rätt att vara där, men det där måste ansvarig verksamhet svara på, säger Lindvall.

Kommer de att flytta nu?

– Jag vet inte. De har ingenstans att flytta och det händer ju ingenting. Det är givetvis tragiskt att man inte lyckats hitta något. Det handlar om att få fram en gräsmatta med en elstolpe, säger Linda Lundqvist.

SVT Nyheter har sökt stadsdirektör Jonas Jonsson men inte fått något svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet