En elev ska ha kränkts av en skolanställd i Vindeln – nu krävs skolan på skadestånd på 25 000 kronor. Foto: Till vänster: TT, Jessica Gow Till höger: SVT

Elev kränktes flera gånger – skolpersonal tvingas sluta

Publicerad

En elev ska vid flera tillfällen ha kränkts av en skolanställd på Renforsskolan i Vindelns kommun. Nu kräver barn- och elevombudet kommunen på 25 000 kronor i skadestånd till eleven.

– Personen jobbar inte kvar hos oss längre. Så fort vi fick veta om detta så fick den skolanställda sluta hos oss, säger Magnus Olofsson, rektor på skolan.

Enligt utredningen som gjorts av barn- och elevombudet (BEO) ska det ha handlat om både ett uttalande mot eleven och två fysiska ingripanden. Det hela ska även ha skett inför elevens skolkamrater och haft förnedrande inslag, det meddelar nyhetsbyrån Siren.

– Vi vidtog åtgärder så snart det här blev känt och eleven har fått det stöd som behövts, säger Magnus Olofsson, rektor på skolan.

BEO kräver en plan mot kränkande behandling

Vindelns kommun ska senast den 6 februari ange sin inställning till skadeståndskravet. BEO kräver också att kommunen innan den 16 april vidtar åtgärder så att skollagens krav uppfylls.

Där ingår att se till så att rektorn anmäler uppgifter om kränkande behandling till huvudmannen och ser till så att det finns en plan mot kränkande behandling varje år. Då ska de även redovisa den berörda elevens nuvarande skolsituation. Förvaltningschef Lars Johansson vill inte gå in på några detaljer eller hur de ställer sig till skadeståndskravet.

– Med hänsyn till de inblandade så hänvisar jag till att det är ett sekretessärende och vill inte kommentera mer än att vi vidtagit åtgärder,förvaltningschef Lars Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.