Elever bildade mansparti – sedan flödade näthatet

Uppdaterad
Publicerad

Ett bråk kring jämställdhet mellan elever på Tegs Centralskola i Umeå har utmynnat i ett Instagramkonto med grova sexistiska påhopp. På skolan har det hållits krismöten och även Björklöven, där flera av eleverna spelar ishockey, har agerat i frågan.

Bråket började då ett antal elever i årskurs nio bland annat med fotboll och ishockeyprofil vid Tegs centralskola i Umeå bildade ett mansparti kallat Mänistisikt Initiativ där det propagerades mot manshat. När pojkarna i samma veva startade ett konto på det sociala mediet Instagram urartade det hela.

”Feministiska horjävel”

På Instagramkontot blev tonen snabbt hätsk och grova sexistiska påhopp mot kvinnor förekom. Bland annat så möttes tjejer som tyckte att killarna hade fel med påhopp som: ”Käften din feministiska horjävel”  och ”Va säger ni boys ska jag köra upp min feta kuk i feministhoran?”. Kontot har nu plockats ner.

– Det här är fruktansvärt, det ska inte få hända och mycket handlar nog om okunskap där många inte vet vad de här sakerna står för, säger Lotta Wiechel som är elevrådets ordförande.

Rektor vill tona ner

Skolans rektor, Helena Björnwall Åström, säger i en kommentar att det här är allvarligt men hon vill också tona ner konflikten. Hon säger att det inte behöver vara någon av eleverna på skolan som skrivit de grova påhoppen på Instagram, utan att det kan vara vem som helst. Hon vill också fortsätta med ett värdegrundsarbete med eleverna.

Men på skolan är det fortfarande en spänd stämning och krismöten har hållits med både elever lärare och föräldrar.

– Det har blivit som två läger där vissa tycker att killarna har sina poänger medan andra är helt emot det här agerandet, säger Lotta Wiechel.

Björklöven agerar

Flera av eleverna på skolan är engagerade i Björklöven och spelar i ungdomsverksamheten. Och nu agerar också Björklövens junior- och ungdomssportchef John Lind.

– Vi vill hjälpa skolan och samhället i stort att bli bättre på sådant här och man blir väldigt nedstämd och ledsen då sådana här saker kommer upp. Det ryms inte under några omständigheter inom den värdegrund som Björklöven står för. Därför känns det viktigt för oss att vara en del i att få det här att bli bättre, säger Lind och fortsätter:

– Vi måste utbilda och åskådliggöra sådana här saker i samhället så de här barnen får en förståelse för de här bitarna, avslutar John Lind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer