Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Hamoodi om miljöprojektet. Foto: SVT

Elever vill se mer miljöfokus av politikerna

Publicerad

Idag var det dags för den årliga hållbarhetsträffen i Umeå – en dag då elever får möta makthavare för att inspirera till mer miljöfokus i kommunen. Och många ungdomar fanns på plats under dagen för att få beslutsfattarna att tänka mer hållbart.

För sjätte året i rad fick elever från skolor i Umeå möjlighet att möta personer från kommunpolitiken och näringslivet för att inspirera och utmana till en mer hållbar utveckling i kommunen.

– Jag tycker att politikerna kan engagera sig mer, men det är väldigt bra att de kommer ut hit och lyssnar på vad vi har att säga, säger Hamoodi Albeiruti som går i nionde klass på Ålidhemsskolan.

Under dagen visade eleverna upp sina innovationer för att bidra till en mer miljömedveten kommun. Fokus för i år var hållbarhet i vardagslivet, med frågeställningen – ”Hållbart där vi bor, men hur då då?”.

Föreslår nytt system för konsumtion

Hamoodi har tillsammans med några klasskompisar tagit fram ett ”hubbsystem”. En ”hubb” är en plats där befolkningen kan träffas för att låna, hyra och dela saker i stället för att köpa nytt, och på så sätt minska konsumtionen.

– I de små hubbarna vid vattnet kommer det finnas fiskespö, fiskelinor och badmadrasser. Och i de större hubbarna kommer det finnas dyrare saker som elcyklar och elskotrar, säger Hamoodi.

Kommunalråd Janet Ågren (S), som var på plats under dagen tror också på idén.

– Det är dels bra för den egna privatekonomin, men det är också bra för miljön. Det finns ett antal delningstjänster idag, men vi vill såklart att det ska finnas fler. Det här är en bransch där det kommer hända mycket i framtiden, så jag tycker eleverna är någonting på spåren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer