Elever presterar bättre med fysisk aktivitet

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna presterar bättre i skolan om de rör på sig. Det håller ett gäng ungdomar på att bevisa på Bolidenskolan i Skellefteå.

Många pratar om SVT:s nya realityserie ”Gympaläraren” i vilken Kalle Zackari Wahlström återvänder till sin gamla skola för att försöka hitta sätt att göra något åt det faktum att barn och ungdomar rör sig allt mindre. Och enligt serien därmed också mår sämre.

På skolan i Boliden har man redan jobbat med problemet i ett års tid.

– Det är bra. Nu har jag lättare att förstå och lära mig saker, säger Maja Grenholm som går i 6B.

Träning med pulsband

Utöver ordinarie lektioner har Maja och hennes klasskompisar två morgnar i veckan träning med pulsband. Genom olika aktiviteter håller de pulsen uppe i tjugo minuter och via en Ipad ser de hela tiden vad som händer; om de är blå behöver de röra sig mer och om de är röda får de lugna ner sig lite.

– De ligger och pendlar mellan 70 och 90 procent av maxpuls, berättar idrottsläraren Åsa Eriksson som ligger bakom projektet.

– Det är jobbigt, man blir jättetrött, konstaterar Maja Grenholm.

Men hon tycker att det är värt det eftersom det går bättre i skolan nu jämfört med tidigare.

Bättre skolresultat

– När de gjort nationella prov i matematik har den här gruppen presterar bättre än jämförelsegruppen och de presterar bättre om man jämför med deras egna tidigare resultat, säger idrottsläraren.

Konditionstester visar att eleverna orkar mer, och framförallt de som inte är så aktiva på fritiden har höjt sina värden ordentligt. En del föräldrar har märkt att deras barn sover och äter bättre, och barnen själva känner sig gladare och piggare.

– De lär känna sina kroppar och får bättre självkänsla, säger Åsa Eriksson.

Därför hoppas hon att försöket ska få fortsätta – och utökas till att omfatta fler klasser.

– Jag tycker att andra borde få testa det här och se vad de tycker om det, säger Maja Grenholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.