Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt intressant” – se när eleverna tävlar i att bygga ventilationsrör och hör om hur branschen försöker få elever att välja inriktning. Foto: SVT, Berno Jonsson

Stor brist på ventilationsmontörer i landet – branschen försöker locka elever i Skellefteå: ”Saknas jättemånga”

Uppdaterad
Publicerad

Under de kommande tre åren behövs 1 200 ventilationsmontörer i hela landet. Nu gör branschen ett försök att ragga gymnasieelever i Skellefteåområdet till att välja yrket.

– Det saknas jättemycket folk, säger Helena Örnlide, utbildningsrådgivare hos byggnads och ventilationsföretagen.

Det är industriboomen i norra Sverige som gör att branschorganisationen nu gör en insats för att locka högstadie- och gymnasieelever i Skellefteå och Burträsk att välja jobbet som ventilationsmontör.

– Industrisatsningarna i norra Sverige gör att vi har ett rejält uppsving med starka söksiffror på de yrkesprogram som vi erbjuder. Det handlar om el, industri, ventilation och fastighetsprogrammen, säger Malin Burström som är en av rektorerna vid Anderstorpsgymnasiet.

”Positivt gensvar”

Nu öppnar också Anderstorpsgymnasiet en möjlighet att inom VVS-programmet välja en tydligare inriktning på ventilation. Eleverna får då åka till Katrineholm i vissa perioder för specialutbildning och de har även möjlighet till lärlingsplatser hos lokala företag i Skellefteå.

Se eleverna som sätts på prov i en tävling i att bygga ventilation i videon ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet