Foto: SVT.

En av världens största discgolftävlingar

Uppdaterad
Publicerad

I helgen, med start i onsdags, hålls en av världens fem största discgolftävlingar i Skellefteå. Trots att vädergudarna inte har varit på spelarnas sida är många med och slåss om pokalen.

Tävlingen Scandinavian Open har lockat 158 spelare, från hela världen – amatörer som proffs.

– Det är väl en dröm man har haft som liten, jag har tänkt att 'åh, tänk om världsmästarna kunde komma hit', säger arrangören Thomas Ekström.

Discgolf i Västerbotten

Han har varit med och arrangerat tävlingen två år tidigare, och har även då lockat dit världsmästare. Men i år är ett särskilt bra år.

– Vi har aldrig haft så här bra startfält, säger han.

Discgolf – inte frisbeegolf

Förutom att arrangera tävlingar tillverkar Thomas Ekström och hans Skellefteåföretag golfdiscar. De fyra kollegorna startade produktionen i liten skala för några år sedan, och är nu världens nästa största företag inom disctillverkning.

– Man skulle nästan kunna säga att Skellefteå är ett discgolfmecka. Det är jättemånga som vet vad discgolf är, och man säger discgolf i dag, inte frisbeegolf, i den här staden.

Från hemmabyn

Hemmahoppet Jesper Lundmark har haft tävlingsuppehåll i fyra år. I helgen är han med och tävlar – eftersom det är i hembyn, Bergsbyn.

– Det är mycket därför jag är med. Det känns roligt att få spela inför alla i Bergsbyn och Skellefteå, förklarar han.

Vädret skapar skaderisk

Eftersom både onsdagen och torsdagen var regniga var det inte självklart att fredagens runda skulle bli av, bland annat på grund av skaderisken. Men efter en diskussion mellan spelare och arrangörer blev det klart att det skulle spelas. För Jesper Lundmark har inte vädret varit något problem.

– Jag tycker ändå det går bra. Jag har inte halkat en enda gång, säger han.

Tävlingen avslutas imorgon, lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Discgolf i Västerbotten

Mer i ämnet