En lägenhet på Spanngränd i Umeå eldhärjades, och polisen misstänker att någon anlagt branden utanför lägenheten. Foto: Tommy Forsgren/SV

Man i 35-årsåldern anhållen efter anlagd lägenhetsbrand i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

En man i 35-årsåldern har har anhållits misstänkt för att ha tänt på en lägenhet på Ersboda i natt. Flera personer befann sig i lägenheten när branden startade.

Polis, räddningstjänst och ambulans larmades till en lägenhetsbrand på Spanngränd i Umeå klockan 03.15 natten mot onsdagen. Branden begränsades till en lägenhet. I lägenheten fanns flera personer, bland annat barn, som alla lyckades ta sig ut och ingen av dem ska ha skadats allvarligt uppger polisen.

Branden var släckt efter cirka en halvtimma och det är ännu oklart hur stora skadorna på lägenheten är. Polisen misstänker att en person anlagt branden utanför lägenheten. 

– Det var ingen av de som befann sig i lägenheten som misstänks ha anlagt branden, säger Michael Saveman, RLC-befäl.

En gripen och anhållen

Polisen har under natten gripit och senare anhållit en person misstänkt för mordbrand.

– En man har anhållits på sannolika skäl för mordbrand. Han greps vid 04 och anhölls två timmar senare, säger Andreas Nyberg åklagare. 

Brandplatsen är avspärrad i väntan på teknisk undersökning och polisen ser ingen koppling mellan branden och tidigare bränder i området.

Finns det någon koppling mellan den anhållne och personerna i lägenheten?

– Jag kan inte gå in på en eventuell koppling i nuläget. Den informationen skulle kunna försvåra vår utredning, säger Nyberg till SVT.

Under dagen kommer mannen att höras tillsammans med sin försvarare. Senast på lördag klockan 12 så måste åklagaren bestämma om mannen som sitter anhållen ska begäras häktad eller inte.

Uppdatering 13.45:

Den anhållne mannen bor inte på adressen där det brann, och han greps under natten på en annan adress, skriver polisen på sin hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.