Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör taxichauffören Marcus Löfgren berätta om vad han gör för att känna sig så säker som möjligt på arbetet: ”Munskyddet har jag fixat själv.” Foto: Josefine Holgersson, SVT

Taxichaufförer oroas över fullpackade sjuktransporter

Uppdaterad
Publicerad
För taxichauffören Marcus Löfgren är det vardag att skjutsa många sjuka i en och samma bil. Men på grund av pandemin skulle han hellre skjutsa patienter en och en, och han får stöd av Sveriges kommuner och regioner som har begärt ekonomiskt stöd hos regeringen för detta.
– Jag är i riskzonen, men även våra kunder kan ju smitta varann.

Marcus Löfgren är en bland många chaufförer som oroar sig för sjuktransportsituationen och helst hade han bara skjutsat en person i taget. Han och andra taxichaufförer som skjutsar sjuka till och från vårdinrättningar oroar sig både för egen del och för att sprida smittan.

– Vi vet ju att toppen nås här i Västerbotten om några veckor, det hade känts säkrare om jag fick skjutsa en i taget, säger Marcus Löfgren.

Inget svar från regeringen

Sveriges kommuner och regioner, SKR, känner till oron och önskan att inte behöva samskjutsa personer som behöver sjuktransport eller färdtjänst. Redan den 25 mars gjorde SKR en begäran om ekonomiskt stöd till regionerna för att kunna låta chaufförer få skjutsa patienter en och en.

– Som infrastrukturminister har jag genomfört ett flertal transportbranschmöten, som bland annat SKR deltagit i, där vi bett om förslag och inspel. SKR:s förslag är ett av alla de som inkommit och vi tittar på det, precis som vi gör med alla andra förslag. Vi utesluter i dagsläget inget, skriver infrastrukturminister Tomas Eneroth .

Skaffat egna munskydd

I väntan på besked från regeringen har olika enklare åtgärder satts in runt om i landet. Marcus Löfgren har varit hemma en period då han blev sjuk och tjatade då till sig ett test via 1177. Det visade negativt, men han har på egen hand skaffat munskydd till jobbet.

– Det hjälper väl i alla fall en del, säger han, och berättar om hur utsatt han kan vara på jobbet.

– Jag var och hämtade på akuten och skulle hjälpa kunden att knäppa säkerhetsbältet och då hostade han rakt i ansiktet på mig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet