Foto: Privat

En Saga med ett lyckligt slut

Uppdaterad
Publicerad

Ingen ville ha haflingerhästen Saga, och därför var det tänkt att hon skulle slaktas i Österrike. Men bara dagar innan lyckades två Umeåtjejer samla ihop pengar för att ge hästen ett liv i Umeå. Och nu har Saga påbörjat sin resa mot Röbäck.

– Jag trodde aldrig det skulle gå, säger en överlyckig Philippa Cederquist.

Det var via en Facebooksida, som lade ut bilder på hästar som skulle slaktas, som Jennifer Forsberg och Philippa Cederquist från Röbäcks 4H–gård fick nys om Saga.

– Hon var så himla fin. De flesta som skulle skickas till slakt var föl, men Saga är ju nio år och skulle passa bra här på 4H–gården, säger Philippa Cederquist.

Transporten behövde fyllas

För att få hem henne till Umeå behövdes både pengar till transporten, och pengar för att ”köpa loss” henne från slaktaren. Tjejerna startade därför en Facebookgrupp, ”Rädda Saga”, och på tre dagar fick de ihop 32.000. Det var allt som behövdes, rent ekonomiskt.

Men transportföretaget krävde också att transporten skulle fyllas med fler hästar, för att de skulle vara intresserade av att köra upp henne.

Kommer till Sverige i natt

I dag fick Philippa det glädjande beskedet att Saga lastats på en transport, och nu är på väg till Sverige, och Röbäck.

– I natt är hon framme i Skåne. Det känns jättejätteroligt, säger hon.

Efter att Saga vilat upp sig i södra Sverige några dagar väntar lösdrift tillsammans med en annan häst på 4H–gården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.