Foto: SVT

Endast 20 minuters lunchrast på skola – oro över att barnen stressas

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheters rapportering kring skollunchen har föräldrar hört av sig till oss med en oro för att barnen på några skolor har för korta luncher. En av dem som hört av sig är Anna Karlberg vars barn på Mariehemsskolan i Umeå bara har 20 minuter lunch på schemat.

För dottern som går i första klass är det dessutom ett lektionspass direkt efter lunchen. Anna är nu orolig att de egna barnen och deras klasskompisar inte alltid hinner äta sig mätta på den tid som är avsatt till lunch.

– Jag skulle själv aldrig gå med på att bara ha 20 minuters lunch på en arbetsplats. Jag tycker att en halvtimme skulle vara rimligt, men då också räkna med tiden att stå i kö, så att barnen får en rimlig chans att sitta ner och äta. Och kanske också hinna prata med sina kompisar så de får hela måltidssituationen och inte bara behöver kasta i sig maten, säger Anna.

Säger sig följa rekommendationer

Men enligt skolans tillförordnade rektor Anna Nareus Vahlberg följer skolan Livsmedelsverkets rekommendationer för schemalagd lunch. Alla elever från årskurs 1 till 5 har 20 minuter att sitta ner och äta. För eleverna som går i förskoleklass är tiden 30 minuter.

– Det fungerar bra och de elever som behöver mer tid får sitta kvar och äta tills dess att de är klara.

Tidigare har alla klasser på Mariehemsskolan haft lunchrast i direkt anslutning till lunchen. Det här året provar skolan att för vissa klasser ha ett lektionspass efter lunchen för att lite senare ha gemensam lunch, något som kommer utvärderas efter att läsåret är slut.

– Barn är olika och barn har olika behov och det jobbar vi med hela dagen. Så det är ingen nytt, det är så vi jobbar. Vi möter barnens behov olika för de är olika, säger Nareus Vahlberg.

Hur ser det ut för dina barn? Hör av er till SVT Nyheter på vasterbotten@svt.se eller 090 17 50 40.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.