Foto: SVT

Erbjöd sitt hem när hemlösa nekades plats

Uppdaterad
Publicerad

Även natten mot torsdagen var det fullbelagt på Öppen gemenskaps åtta akutplatser för hemlösa i Umeå. Natten före det räckte inte platserna till och man tvingades avvisa behövande, trots stark kyla.

Efter onsdagens reportage i  SVT Nyheter Västerbotten om att platserna inte räckte till alla hemlösa som sökte tak över huvudet så har många hört av sig till Öppen gemenskap och erbjudit sin hjälp.

–Jag är tagen av att det finns sådana fantastiska medmänniskor, berättar Stina Axelsson-Gezelius vid Öppen  Gemenskap och fortsätter:

–Direkt efter att reportaget sändes  i TV igår, om att vi tvingades avvisa hemlösa därför att våra åtta akutplatser var fulla, började det ringa folk och erbjuda hjälp.

Erbjöd sin bostad

En kvinna kontaktade Öppen gemenskap efter att ha sett SVT:s reportage och erbjöd  sin bostad för dom hemlösa under en månad.

–Hon erbjöd tre sovplatser för våra hemlösa, det är ju helt fantastiskt, säger Stina Axelsson-Gezelius och spricker upp i ett leende.

Det kom även hälsningar från betydligt varmare breddgrader då en man ringde från Thailand och hade sett allt på nätet och uppmanade oss att fortsätta och kämpa.

– Andra hörde av sig för att uppmuntrade oss och visa sitt stöd, säger Stina Axelsson-Gezelius.

Många orkar inte sakna tak över huvudet när det är 25 grader kallt, utan söker sig då till akutboendet, som är det enda som finns för de hemlösa i Umeå. Nu hoppas man på Öppen gemenskap att det det största trycket på akutboendet ska vara över i och med att den värsta kylan avtar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.