Foto: SVT

Ett 40-tal migranter hemlösa inför vintern

Idag finns det är 40-tal hemlösa eu-migranter i Umeå med omnejd. Än så länge har inte kommunen eller kyrkan kommit fram till någon lösnings för de drabbade, men det förs diskutioner om ett natthärbärge.

Sedan eu-migranterna var tvugna att flytta från Baggböleängen och härbärget stängt så har de ingenstans att bo. Nu bor de flesta i närliggande orter och i bilar runt om i Umeå. Men just nu förs det en diskussion mellan Svenska kyrkan och Umeå kommun.

– Vi håller just nu på att prata med kommunen för att få fram ett natthärbärge inför vintern, men det är för tidigt att säga något än, säger Bengt Bergius Svenska kyrkan.

Än så länge finns ingen lokal eller konkret förslag på hur situationen ska lösas.

– Det är väldigt många frågor men inga svar, vi ska jobba med det här. Förhoppningsvis så har vi löst problemet innan nätterna blir alldeles för kalla, Bengt Bergius Svenska kyrkan.

Umeå kommun: För dialog med kyrkan

Ahmet Gümüscü som är samordnare för utsatta EU-medborgare i Umeå kommun berättar att man just nu för en dialog med Svenska kyrkan. Men än så länge har man inte nått någon lösning.

– Tidigare har vi haft ett härbärge med Svenska kyrkan där kommunen gått in med ekonomiska medel. Men det avslutades i maj och sen dess har vi fört dialog men kyrkan har ingen lokal då de sålt den, men dialog pågår, säger han.

Utöver en eventuell lösning med kyrkan berättar Gümüscü att kommunen just nu har flera projekt igång för att hjälpa eu-migranterna bland annat ”Make sense” som är finansierat av europeiska socialfonden.

– Men innan vintern kommer hoppas vi att vi kommit fram till en lösning, säger Ahmet Gümüscü.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer