EU-migranterna måste lämna kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

De EU-migranter som bor i Svenska Kyrkans lokaler på Backengården, och vars husvagnar står parkerade på Ålidhemskyrkans mark, måste flytta. Enligt Kyrkorådet skulle lösningen vara temporär, och det är kommunens ansvar att lösa frågan om boende.

– Vi som kyrka ska finnas till för medmänniskor i utsatta situationer, men det är kommunens ansvar att lösa frågan om boende och andra humanitära förutsättningar för de personer som befinner sig i Umeå, säger Kenneth Nordgren, kyrkoherde Svenska kyrkan i Umeå.

Det var i december som kyrkan öppnade lokalerna på Backengården för de utsatta EU-migranter som levde hemlösa i Umeå.

EU-migranter i Västerbotten

– Detta gjordes för medmänniskors skull, utifrån en kristen kallelse och inom det samordningsuppdrag som Umeå kommun har tilldelat Pingstförsamlingen. Det var redan från början klart uttalat att det handlade om temporära lösningar i väntan på att Umeå kommun skulle hitta en mer uthållig lösning för de gästande EU-migranterna inom EU:s regelverk om rörelsefrihet, säger Kenneth Nordgren.

Andra behov

Nu är däremot kyrkan i behov av lokalerna, och de som bott där sedan i vintras kommer flytta den 15 juni.

– Det är inte acceptabelt att skapa en förväntan på att kyrkor och föreningar ska ordna detta, säger Leif Hognert, ordförande i kyrkorådet, Svenska kyrkan i Umeå.

Utöka insatserna

Kyrkorådet har beslutat att utöka sina insatser för olika utsatta grupper, men då handlar det inte om att uppfylla den typen av grundläggande behov, som exempelvis boende.

– Det vi har sagt är att Svenska Kyrkan måste ta ett större engagemang – men i de uppgifter som är kyrkans. Det handlar om att tillhandahålla mötesplatser för integration, meningsfull sysselsättning, möjligheter till språkutbildning och den typen av frågor, säger Leif Hognert.

– Kommunen ska se till at de har någonstans att bo – vi ska se till att vara medmänniskor, säger han.

Har haft dialog

Representanter för Svenska kyrkan har varit i dialog med kommunen i frågan, och enligt Hognert finns en samsyn om hur ansvaret ska fördelas dem emellan.

– Vi har också sagt på vilket sätt vi kan hjälpa till som kyrka – det uppfattade jag att kommunledningen tyckte var bra, säger Hognert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet