Erik Bergkvist (S) avled på tisdagen, 58 år gammal. Foto: Josefine Holgersson /SVT

EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S) har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraten Erik Bergkvist (S) från Umeå har avlidit. Bergkvist var fram till sin död ledamot i Europaparlamentet.

Erik Bergkvist kommer ursprungligen från Norsjö och började intressera sig för politiken i samband med kärnkraftsomröstningen 1980.

Han var regionråd i Västerbotten mellan 2008 och 2019. År 2019 blev han invald som ledamot i Europaparlamentet.

Drabbades av lungcancer

I november förra året berättade Bergkvist i ett inlägg på Facebook att han drabbats av lungcancer:

”Till våren ska denna mandatperiod knytas ihop. Jag har sett mycket fram emot slutförhandlingarna kring elflyg, små modulära reaktorer och det europeiska funktionshinderskortet, bland mycket annat. Nu har jag och mina närmaste fått en ny stor uppgift att ta oss an. Jag kommer därför att delta i det politiska arbetet när jag kan”, skrev han i inlägget.

Erik Bergkvist avled på tisdagen den 20 februari.

”Både politiker och forskare”

Heléne Fritzon, Socialdemokraternas delegationsledare i EU-parlamentet, skriver i en kommentar att det är med tungt hjärta och djup sorg som hon nåtts av beskedet om Bergkvists bortgång:

”Erik var en person som alltid var nyfiken. En person som alltid ställde följdfrågor. Han var både politiker och forskare. Samtal med Erik präglades alltid av både allvar och skratt. Det är samtal jag kommer sakna mycket. Erik var inte bara en hängiven och driven politiker, utan också en varmhjärtad person som berörde livet för många inom vår politiska grupp och utanför. Jag kommer att sakna hans vägledning, hans klokskap och hans genuina engagemang för att göra en positiv skillnad i Europa och resten av världen”.

Erik Bergkvist blev 58 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.