Samarbetsprojektet mellan Skellefteå och EU ska ge bättre och snabbare utbildningsinsatser inom batteribranschen. Foto: SVT/TT

EU-projekt samordnas i Skellefteå – ska främja hållbara transporter

Publicerad

Skellefteå kommun får drygt 40 miljoner kronor från EU för att koordinera ett europeiskt samarbetsprojekt som ska ge bättre och snabbare utbildningsinsatser inom batteribranschen och underlätta en omställning till miljövänliga transporter.

Sammanlagt ingår och finansieras 20 samarbetspartners från tolv länder i projektet, som ska löpa i fyra år med start 2020. Det handlar om fyra miljoner euro, eller närmare 43 miljoner kronor, från EU-programmet Erasmus+.

– Ansökan är beviljad, bara formaliteter återstår. Det är vi som koordinerar projektet och bakgrunden till det är vårt nära samarbete med Northvolt, säger Anders Norberg som är utbildningsstrateg på Skellefteå kommun.

”Ska bli kul”

Projektet ska leda till en slags mall, eller modell, för hur andra europeiska regioner snabbt ska kunna ställa om till batteritillverkning och miljövänliga elektrifierade transporter. Det handlar både om omvärldsbevakning kring exemplevis yrkesroller och nya modeller för relevant och funktionell utbildningsdesign.

– Det här ska bli kul. Det är väldigt stimulerande när det händer något helt nytt, när en ny tårtbit av arbetsmarknaden dyker upp, säger Norberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer