• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lyckseledebattören Dick Larsson: ”Vill att politikerna ska känna till det här”. I klippet hör du honom förklara varför den nya EU-regeln kan driva upp elpriset. Foto: Marit A Israelsson/SVT

Lyckseledebattören Dick Larsson: Ny EU-regel kan driva upp elpriset i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En EU-regel som nu införs successivt innebär att 70 procent av överföringskapaciteten som elkablarna i Sverige har till utlandet måste erbjudas den gemensamma elmarknaden.

Den kapaciteten motsvarar nästan en tredjedel av Sveriges totala elproduktion och kan driva upp elpriset, enligt uträkningar som Dick Larsson i Lycksele har gjort.

Sverige är ett land som producerar mycket el, ifjol handlade det om 165 terrawattimmar. Debattören, pensionerade ingenjören och matteläraren Dick Larsson som bor vid vattenkraftsutbyggda Umeälven har följt elmarknaden länge och nu räknat sig fram till att den nya EU-regeln, som formellt började gälla för två år sedan men införs successivt, får stora konsekvenser i Sverige.

– Vi har i praktiken förbundit oss att sälja 40 terawattimmar (TWh) och inom en snar framtid, när nya elkablar till Finland och Tyskland är klara, handlar det om 49 TWh. Vi måste sälja om de i andra änden vill köpa, och det kommer de att vilja utifrån hur det ser ut i Europa idag, menar Dick Larsson.

El-priset kan öka

Påverkar Sverige efter krigsutbrottet i Ukraina

Han menar också att den här så kallade 70 procent-regeln påverkar Sverige ännu mer efter krigsutbrottet i Ukraina när elbristen i andra EU-länder blir påtaglig. Regeln trädde formellt i kraft år 2020 och implementeras succesivt.

Jonas Lindström, som är analytiker vid expertmyndigheten Energimarknadsinspektionen, tror dock inte att det kommer att bli så stor skillnad och menar att man inte bara kan titta på hur det ser ut för Sverige utan måste se till helheten i Europa.

– Nu är det kanske viktigare än någonsin att vi hjälps åt inom EU. Även om nån vinner och nån annan förlorar är det bäst att vi samarbetar för att producera den bästa elen på bästa stället.

I klippet förklarar han mer vad som menas med det.

Vill få politikerna att förstå

Utifrån hur den politiska energidebatten förs tycker Dick Larsson i Lycksele att det verkar som om politiker och allmänhet inte har förstått hur marknaden fungerar och vilka stora konsekvenser det får.

– Ironiskt nog innebär det att ju mer Sverige som land bygger ut elkapaciteten i utlandskablarna, desto mer el förbinder vi oss i praktiken att sälja. I klartext blir ju konsekvensen också att våra priser närmar sig de högre elpriserna i utlandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

El-priset kan öka

Mer i ämnet