Hör vilka tecken du ska vara vaksam på vid händelse med giftiga ämnen Foto: SVT

EU:s krisberedskap stärks i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Att kunna hantera giftiga ämnen blir allt viktigare vid eventuella terrorattacker. Nu tas utbildningar fram för blåljuspersonal som ofta är först på plats.

– Vi måste öka medvetenheten om att det kan finnas giftiga ämnen, säger Per-Erik Johansson vid Umeå universitet.

Nervgiftet Novitjok användes på en tidigare spion i Salisbury, Storbritannien, och sarin har använts både i krig, terrordåd och enstaka mord. Men farliga ämnen hanteras också i civilsamhället och kan användas vid självmord. Att öka kunskapen om farliga ämnen är därför prioriterat på EU-nivå.

– Att man inte ser eller känner ämnena är ju en del av otryggheten och därför är det viktigt att vi har kunskap och medvetenhet om dem, säger Per-Erik Johansson föreståndare för Europeiska CBRNE-centret i Umeå.

Kurser för blåljuspersonal

På centret koordineras EU-finansierad forskning om kemiska, biologiska, radiologiska, nukleära och explosiva ämnen (CBRNE-ämnen) som kan orsaka olyckor och användas i avsiktliga attentat.

Man utvecklar även utbildningar och kurser för i första hand blåljuspersonal som ofta är de första som möter ämnena.

– Det vi verkligen trycker på är medvetenheten om att det kan vara en händelse med giftiga ämnen så att man inte agerar fel och riskerar sin egen hälsa, säger Per-Erik Johansson.

Väntas satsa mer pengar på området

CBRNE-incidenter är ganska sällsynta men ofta väldigt allvarliga när de inträffar, därför måste beredskapen alltid vara hög. Just nu pågår ett arbete med EU för att ta fram ett supportcenter som ska stötta och bistå länder vid allvarliga olyckor eller attacker där farliga ämnen är inblandade.

– Mindre länder har inte råd att bygga upp den här funktionen för att det händer för sällan och den skulle inte bli använd så ofta, därför kan vi ha en gemensam europeisk funktion där man kan dela på kostnaderna, säger Per-Erik Johansson. 

I EU:s kommande långtidsbudget väntas mer pengar satsas på forskning och försvar.

– I Sverige är kunskapen om dessa ämnen väl samlad i Umeå så ska vi ha någon ambitionshöjning är det att bli bäst i Europa. 

EUROPEISKA CBRNE-CENTRET

• CBRNE-centret på Umeå universitet arbetar med forskning och utveckling inom området farliga ämnen.

• Förkortningen CBRNE är internationell och står för Chemical, Biological, Radiological, Nuclear, and Explosive. Den används för att beskriva verksamhet inom farliga ämnen, eller mer specifikt skadliga kemikalier, allvarliga smittoämnen, samt radioaktiva, nukleära och explosiva ämnen.

• Händelser inom området kan vara resultat av olyckor, avsiktliga attentat eller andra orsaker.

• Centret invigdes 2008 och skapades för att ytterligare stärka Umeås ledande roll i Sverige för kunskapsutveckling inom området.

Källa: Umeå universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.