Skolverket testar nu ett nytt sätt att bedriva gymnasieutbildning för skogsmaskinförare i Skellefteå. Foto: Fredrik Persson

Nytt sätt att utbilda maskinförare i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Skolverket har valt ut Skellefteå kommun som testort för så kallade branschskolor.

– Det är nödvändigt att vi hittar modeller. I det här fallet handlar det om att utbilda för hela länet, säger Jan Midlert, gymnasiechef i Skellefteå.

Tio orter i Sverige får varsin branschskola. I Skellefteå ska man testa en utbildningen skogsmaskinförare på gymnasial nivå. Man hoppas att det kan leda till jobb inom områden där det är stor efterfrågan på arbetskraft men få som utbildar sig.

Kan användas inom flera branscher

Utbildningen förläggs i Skellefteå eller Lycksele de två första åren, och håller till på Naturbruksgymnasiet i Burträsk under det sista året.

– Det handlar om att vi ska kunna utveckla ännu mer samverkan mellan kommuner och branscher i regionen, Jan Midlert, gymnasiechef i Skellefteå.

Om projektet blir lyckat tror Midlert att modellen kommer kunna användas för andra branschutbildningar också.

– Absolut, hela industrisidan är ju i ett motsvarande läge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.