Johan Ågren, även känd som ”IT-Johan” på P4 Västerbotten. Foto: SVT

Expertens tre tips: Så vet du om du fått bluffmejl

Uppdaterad
Publicerad

Johan Ågren, IT-tekniker på Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå tipsar om hur du kan identifiera bluffmejl och vad du kan göra om du misstänker att du fått ett.

  • Klicka aldrig länken

– Man ska aldrig klicka på några länkar i mejl, det är nästan det viktigaste.

  • Ifrågasätt avsändaren

– Var vaksamma på vem mejlet kommer ifrån. Det stämmer inte alltid att det kommer från din bank. Det är väldigt lätt att efterforska avsändaren så ifrågasätt den.

  • Alltid för bra för att vara sant

– Om det är någon form av erbjudande: Allt som är för bra för att vara sant är inte sant. Om någon säger att du vunnit på lotteri och du inte deltagit då har du inte vunnit eller ärvt pengar från en okänd släkting.

Listor med användarmejl florerar

Enligt Ågren är e-postadressen en skör form av kommunikation. Det är lätt att komma över en adress och han berättar att det idag florerar listor med användarmejl på internet. Det finns också robotar som scannar av webbsidor efter e-postadresser.

– Det är en väldigt lös form av en adress. Det är inte samma sak som en adress på ett hus. Man ska betrakta e-post nästan som vykort, man ska inte skriva något viktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.