I fjällen är risken extra stor att man bränner sig. Foto: Erik Johansen, TT/SVT

Experten om solen i påsk: ”En särskilt farlig kombination”

Uppdaterad
Publicerad

Strålande sol efter en mörk vinter och dessutom påskledighet – som i år ligger sent på våren. En härlig kombination – men också extra farlig.

Ett mäktigt högtryck har parkerat sig över Sverige och ser ut att ge hela landet en solig påsk. Men det gäller att se upp. 

– När första solen kommer fram efter en lång, mörk vinter så tar man gärna chansen. Men det är viktigt att man inte kastar sig ut utan kläder i den här starka vårsolen, säger Yvonne Brandberg, professor på Karolinska institutet och ordförande i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor.

”Strålarna väldigt starka nu”

Att påsken, då många är lediga och kan vara ute, ligger sent innebär en extra risk, säger Yvonne Brandberg. 

– Ju närmare midsommar vi kommer, desto starkare blir solen. Att gå ut med exponerad hud ökar risken för brännskador och med det risken för melanom. Så det är en särskilt farlig kombination.

Som starkast är solen mellan 11 och 15, det är också då det är som varmast så här års.

– Det kanske blåser och känns inte så varmt, men strålarna är väldigt starka nu på grund av hur solen står så här års, säger Yvonne Brandberg.

Se upp i fjällen

Särskilt ska man se upp om man är i fjällen eller på andra platser med snö och stora vidder. 

– Snön reflekterar solens strålar och åker man på tur, vilket många gör så här års, så då är det risk att man bränner sig.  

Försiktighet i solen är viktigt, inte bara i vårsolen, säger Zinaida Bucharbajeva, hudläkare vid hudmottagningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Vi får ofta frågan om man kan få brist på D-vitamin om man inte solar eller använder solskyddsfaktor, men studier visar att daglig användning av solkräm inte reducerar nivån av D-vitamin i blodet och det räcker att vara i solen i 15 minuter per dag.

Hon rekommenderar inte att sola överhuvudtaget.

– Malignt melanom ökar med fem procent varje år, och vi märker att det kommer fler fall. Numera rekommenderar vi inte att sola på något sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.