Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hampus Gustafsson är arbetsledare för 30 plogbilar som kör på vägarna vid södra kustlandet i Västerbotten. Foto: Lukas Deininger/SVT

Extra plogbilar hyrs in inför snöovädret – ska hålla E4 öppen

Publicerad

Kraftigt snöfall, hårda vindbyar och snöblandat regn kan komma att försvåra framkomligheten på vägarna i kustlandet.

– Det brukar gå bra så länge det inte händer några olyckor på vägarna, säger Hampus Gustavsson som är arbetsledare på Svevia.

Mot ovädret har både extra personal och extra fordon kallats in.

SMHI har utfärdat en orange varning som gäller natten till den 30 december. Utöver snöfallet väntas kraftig drivbildning, snöblandat regn och regn. Det kan leda till förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken och inställda avgångar.

Gatudriftchef: ”Undvik att vara i trafiken”

– Vi har jobbat några nätter med att lasta ut snöhögar för att göra plats för ny snö, säger Per Hilmersson, gatudriftchef vid Umeå kommun.

Han menar att det är svårt att bedöma hur det kommer bli när temperaturerna blir runt fryspunkten eller till och med på plussidan.

– Men det här kommer bli så kraftigt att det blir besvärligt. Är det inget särskilt man ska göra ute så ska man gärna undvika att vara ute i trafiken, säger Hilmersson.

Ökat plogning med extra fordon

Svevia, som sköter driften på alla större vägar vid kusten i södra Västerbotten, har bemannat upp inför ovädret.

– Vi har hyrt in extra lastbilar, berättar arbetsledaren Hampus Gustafsson.

Upp till 30 fordon kommer att vara ute på de statliga vägarna söder om Umeå där ovädret väntas härja som mest, varav 12 bara på E4 mellan Umeå och Husum.

Regn kan ställa till det

– Det värsta som kan hända är att det blir ihopkört och att det går över till regn. Då har vi ingenting som kan rubba det på en gång, säger han.

Annars kan olyckor ställa still snöröjningen också.

– Ett stopp på E4 leder till mycket pyssel, säger Hampus Gustafsson.

I klippet hör du Hampus Gustafsson berätta om hur de ska hålla vägarna körbara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.