Lars Kinnunen, vid räddningstjänsten Nordmaling, avråder från att elda i skog och mark. Foto: SVT

Extrem brandrisk i Nordmaling: ”Använd inte engångsgrillen”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu råder stor brandrisk i Nordmalings kommun enligt räddningstjänsten. Idag, torsdag ligger värdet på extremt stor brandrisk.

– Just nu ska man avstå att elda i skog och mark, säger Lars Kinnunen, räddningstjänsten Nordmaling.

Under torsdagen ligger brandrisken på den högsta nivån i Nordmalings kommun och värst är det längs kusten. Brandrisken mäts på en skala mellan 1-5e där 5e är högst.

– Än så länge har vi inget eldningsförbud men får vi inget regn kommer det utfärdas. Vi har förberett oss med bland annat helikopter som vi ringer ut i ett tidigt skede vid skogsbrand, det är ett vinnande koncept, säger Lars Kinnunen.

”Använd inte engångsgrillen”

Räddningstjänsten uppmanar att inte elda i skog och mark – men det gäller även att vara försiktig vid grillningen hemma.

– Grilla kan man göra hemma men man ska vara försiktig. Om det inte går att grilla på stenigt underlag kan man blöta marken intill grillen eller använda förberedda eldstäder. Man ska inte använda engångsgrillen.

”Håll koll i appen”

I appen Brandrisk.se går det att få uppdaterad information om hur brandläget ser ut på just din plats.

– Håll koll i appen för den är jättebra om man vill hålla sig uppdaterad, säger säger Lars Kinnunen.

Skala för brandrisk

1. Mycket liten brandrisk

2. Liten brandrisk

3. Normal brandrisk

4. Stor brandrisk

5. Mycket stor brandrisk

5E. Extremt stor brandrisk

FWI, Fire Weather Index, heter skalan som beräknar den teoretiskt högsta brandrisken under dygnet för varje timme. FWI-modellen tillhandahålls av SMHI och beräknar bland annat vad det är för vindhastighet, nederbörd och temperatur som alla är en faktor till ökad eller minskad brandrisk.

Källa: smhi.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.