Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Extrem frånvaro: Varannat barn borta på Umeås förskolor

Uppdaterad
Publicerad

Den snabba smittspridningen i samhället fortsätter göra sig påmind på förskolor och skolor. I Umeå var hälften av alla barn i de kommunala förskolorna frånvarande under måndagen och på ett 20-tal förskolor var personalfrånvaron lika hög.

Redan förra veckan var frånvaron bland elever och personal i förskola, grundskola och gymnasieskola i Umeå hög. Alla är dock inte sjuka själva, utan många är också hemma till följd av familjekarantän.

Under måndagen var frånvaron bland barn i förskolan strax under 50 procent. På ett 20-tal förskolor var även personalfrånvaron cirka 50 procent, men genomsnittet låg på 30 procent.

– Bemanningen är tuff. Det är många barn hemma och det räddar situationen, säger Daniel Nordgren, biträdande utbildningsdirektör med ansvar för förskolan, till vk.se.

Inom grundskolan årskurs F-9 var personalfrånvaron 20–25 procent, medan elevfrånvaron klassades som hög inom framför allt låg- och mellanstadiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer