Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige rent vill att polisen ska göra räder och sätta dit de som skräpar ner. Foto: Pressbild / TT,Adam Ihse

Få åker dit för nedskräpning – trots lag

Publicerad

Skräpboten infördes för sju år sedan men det är fortfarande få som bötfälls.

– Polisen prioriterar inte den här typen av brott, säger Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent.

I hela Region Nord, som innefattar Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland, är det endast fem personer som fått en skräpbot under årets fem första månader, enligt statistik från Håll Sverige Rent. I hela landet har totalt 44 böter utfärdats under samma period.

– Vårt förslag är att man har räder när det är fint väder och bötfäller på platser där det samlas mycket folk, vid till exempel en park eller fotbollscup. Att göra som med fortkörning, ta flera på samma gång så lagen får en effekt, säger Johanna Ragnartz.

”Lagen behöver skärpas”

Plastmuggar, burkar, godis och dryckesbehållare är något som många slänger lite här och var. När det kommer till fimpar så slängs ungefär 1 miljard årligen. Men det räknad som småskräp och är ett undantag från lagen.

– Om lagen även gällde även småskräp så skulle polisen spara tid på att slippa avväga vad som räknas som litet och stort skräp, avslutar Ragnartz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.