Ett 60-tal kvinnor samlades i Umeå för att diskutera kvinnligt företagande. Foto: SVT

Få företag startas av kvinnor

Publicerad

Bara drygt en fjärdedel av alla företag i landet startas av kvinnor. För att göra nåt åt samlades idag ett 60-tal kvinnor i Umeå för att diskutera kvinnligt företagande och framförallt bristen på det.

Seminariet blev en mötesplats för näringsliv och politik för att skapa bättre förutsättningar för kvinnor att starta och driva företag. Seminarieformen inleddes i fjol i riksdagen.

Med där var Centerpartiets riksdagsledamot Helena Lindahl från Robertsfors kommun och hon konstaterar att det här är både en demokratifråga och en fråga om att ta till vara på kompetens.

– Det är inte okej att ett av världens mest jämställda länder, som Sverige är, bara har en av fyra företagare som är kvinnor. Vi måste förändra det, säger Lindahl (C).

Vad blir det av det här sen då?

– Vi kommer att samla in goda råd och tips och ta med oss in till partierna och försöka göra en praktisk verkstad av det, det är det som är tanken. Sen ska vi lobba för frågan för vi behöver den i alla kranskärl i samhället och inte bara på riksdagsnivå, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.