Hör vad studenter tänker om kårvalet. Foto: SVT

Få röstar i kårvalet – studenten Nicole: ”Jag är inte så insatt”

Publicerad

Det är väldigt lågt intresse för kårvalet på Umeå universitet. 4000 studenter är röstberättigade – av dem brukar bara 400 rösta.

– Jag är inte så insatt. Det blir inget kårval för min del, säger Nicole Pater student i Umeå.

Röda flaggor och flammande appeller. Det hörde 70-talets kårval till. När Umeås student nu går till kårval är det betydligt lugnare. Vissa studenter har ingen information om valet.

– Jag visste inte om att det var kårval nu, säger studenten Claes Lindskog

Fått resurser för att öka valdeltagandet

I årets kårval ställer tre kårlistor upp. Det finns till och med opolitiska grupper. Studentpolitiker som vill föra ut sitt budskap får numera konkurrera med utrymmet på campus med bemanningsföretag som bjuder på kaffe för att locka studenterna. Men några av frågorna från förr finns faktiskt kvar: Hur studentkåren skall styras, och fler och billigare studentbostäder.

– Vi har en valnämnd som fått resurser för att nå ut med valet på annat mer tydligare sätt i år. Men vi hoppas också att listorna som ställer upp driver kampanjen väldigt hårt så att valdeltagande ökar, säger Daniel Lindblom ordförande i Umeå studentkår

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.