Foto: SVT

Facket kritiskt mot otydligt rökförbud

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige röstade nyligen igenom ett rökförbud för all kommunalanställd personal. Fackförbundet kommunal ställer sig kritiska till det luddiga förbudet, rapporterar Folkbladet.

Fackförbundet Kommunal och Vindelns kommun vill se sin personal rökfri och kommunfullmäktige har genomfört ett förbud mot cigaretter för all kommunalanställd personal. Anna Hägglund, huvudskyddsombud inom socialförvaltningen för kommunal, menar att bestämmelsen har sina brister.

– En sak kan ju vara att stressen ökar, att man använder den här korta rökpausen till att stressa ner. Så det finns ju en risk för ökad stress, säger huvudskyddsombud Anna Hägglund till Folkbladet.

Problematiskt med passiv rökning

Rökförbudet har klubbats i Vindeln men exakt hur det ska fungera i praktiken är oklart menar Åsa Forssell på kommunal i Vindeln.

– Är det ett förbud så tycker jag man får göra det tydligt vad förbudet gäller, säger Forssell till folkbladet.

Passiv rökning är även en del som kommunen inte tagit i beaktande tycker kommunal. 

– Policyn är väldigt luddig, man pratar om en tobaksfri arbetsmiljö men om man själv inte röker och vistas hos brukare som röker, exempelvis i hemtjänsten, så utsätts jag ändå för det här, säger Hägglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.