Beskedet om nedläggningen kom som en chock för Emilia Forsström som jobbar som målare på fabriken. Foto: SVT

Facket på Vännäs Dörr: ”Just nu är det bara ett vakuum”

Uppdaterad
Publicerad

Emilia Forsström hade bara jobbat tre månader på Vännäs Dörr när beskedet om nedläggning kom.

– Det känns tråkigt, jag trodde jag skulle bli kvar här längre, säger hon.

På tisdagen kom beskedet att ägarföretaget Jeld-Wen lägger ner fabriken i Vännäs. Vännäs Dörr är den näst största privata arbetsgivaren i kommunen och beskedet kom som en chock.

– Vi hade ingen föraning om att det här, säger Leif Högbom på fackförbundet GS som företräder 50 anställda på företaget.

Nästa vecka inleds de fackliga förhandlingarna.

– Just nu är det bara ett vakuum men trots det ska den ordinarie produktionen pågå som vanligt, det är tufft, säger Leif Högbom.

Jobbat på företaget i 13 år – plötsligt läggs det ned utan förvarning

SVT har pratat med en av de anställda på Vännäs Dörr som har jobbat på företaget i 13 år men som inte vill gå ut med sitt namn.

– Jag vet inte vad jag ska säga, man är bara tom, helt avdomnad i huvudet. Har jobbat här i 13 år och det är i princip det enda jobb jag har haft, säger hen.

De anställda hade inte fått någon indikation på att företaget skulle läggas ned och man hade till och med miljon-investerat i markarbete och nytt virkestält som precis har blivit färdigt.

– Vi hade ju mycket kvar att göra fortfarande, så det är ju därför det kom som en chock, investerar dom så måste de ju ha någon tanke på att vi ska finnas kvar.

Pengar flödar ut ur Vännäs – trots vinster

Enligt den anställde har man fått ta många ekonomiska smällar för andra företag även tidigare och vinster man gjort har slussats bort till andra företag i de koncerner man varit del av.

– De åren man har gjort vinst... det har ju aldrig blivit några pengar kvar här i Vännäs och det kan jag tycka är jättetråkigt, säger den anställde och fortsätter:

– Det blir ju bara att söka nytt jobb löpande nu, så får man väl se, det är ju ändå 80 pers som ska söka.

Se intervjun med Emilia Forsström, en av de andra anställda på företaget, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.