Foto: SVT

Facket oroliga över arbetsmiljön vid jättebygget

Uppdaterad
Publicerad

Inom fackförbundet Byggnads finns en oro för att valet av byggentreprenör ska innebära större risker i arbetsmiljön om det företaget anlitar många underentreprenörer och utländsk arbetskraft.

Byggnads i Västerbottens ordförande Thomas Rolén konstaterar att beskedet om vilken entreprenör som ska bygga skalbyggnaden till Northvolts batterifabrik innebär blandade känslor.

– Det är jättekul att vi har ett så här stort projekt i länet men det är verkligen en utmaning för alla inblandade. Vi ska fackligt bevaka arbetsmiljön så att lagarna följs och arbetsgivaren har ett ansvar att se till att ingen gör sig illa och i sämsta fall åker härifrån i en kista, säger Thomas Rolén.

Batterifabriken Northvolt

”Har expertkunskap”

Koncernchefen för bolagsgruppen Wästbygg framhåller utifrån Byggnads oro att de kan känna sig trygga med att entreprenören LC som ska bygga skalet till Northvolts batterifabrik tar ansvar för arbetsmiljön.

– Men det är klart att vi kommer att upphandla både svenska och utländska underentreprenörer för det är så verkligheten ser ut, men vi är en professionell aktör som har expertkunskap just på det här området med stora komplexa industri- och logistikbyggen och är väldigt noga med arbetsmiljön i alla våra projekt, kommenterar koncernchef Jörgen Andersson.

Svårt att hitta kapacitet lokalt

Oavsett var företagen och arbetskraften kommer ifrån, menar han, ska arbetsmiljöreglerna följas. Enligt honom är det svårt att hitta den kapacitet som krävs för att klara detta lokalt när det gäller allt från volym till de olika kompetenser som behövs.

Samtidigt menar han också att bland de hundratals jobb som framöver skapas i Skellefteå så kommer det även att anlitas lokala företag.

Företaget har tidigare inte haft större projekt norr om Dalälven.

– Vi ser väldigt positivt på att få komma till Skellefteå och bli en del av utvecklingen där och det verkar råda en god anda, säger Jörgen Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet