Foto: SVT

Fackets reaktion på fusket vid batterifabriken i Skellefteå: ”Mer regel än undantag tyvärr”

Publicerad

Efter SVT:s avslöjande bilder om fusket där arbetskraft tar sig in på Northvoltområdet illegalt reagerar byggfacket regionalt:

– Det är mer regel än undantag att arbetskraft utnyttjas. Vi vill se arbetsgivare som vill få stopp på detta, säger Thomas Rolén som är ordförande för Byggnads i Västerbotten.

Thomas Rolén är inte förvånad över bilderna utan beskriver det som lite av fackets ”vardag”. Han åsyftar arbetare som inte har de rätta pappren och som tvingas ta till fusk.

Inom kort ska Byggnads Västerbotten kalla till sig en handfull arbetsplatser som man ska utreda huruvida de tummat på reglerna.

Batterifabriken Northvolt

– Vi hade varit hjälpta av att kunna jobba mot samma mål, arbetsgivare, fack och arbetstagare. Om vi hade haft kollektivavtal i första led så vi då kunnat granska leden som kommer under bättre, då hade vi varit en liten bit på väg, säger Thomas Rolén.

Bekymrad

Han är bekymrad över hur människor blir utnyttjade i branschen. Han manar företag att hellre använda Byggnads som rådgivare än att behöva riskera höga avgifter för att de gör fel, medvetet eller omedvetet.

– Jag skulle önska att företagen ville arbeta mer aktivt för schysstare villkor för alla anställda.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet