Fackförbundet Byggnads stämmer företag som jobbar för Northvolt

Publicerad

Fackförbundet Byggnads stämmer ett företag som jobbat med att bygga batterifabriken i Skellefteå åt Northvolt.

Facket menar att företaget begått kollektivavtalsbrott.  

– Vi vill en gång för alla reda ut vad det är för spelregler som ska gälla och vi ska arbeta för i det här landet, säger Pierre Pettersson på Byggnads.

Den här tvisten började i Skellefteå där batterifabriken byggs. Företaget Fineweld angav att deras 11 underentreprenörsföretag hade kollektivavtal, vilket enligt fackförbundet Byggnads kontroll inte stämde. 

– Flera entreprenörsled i långa kedjor blir allt vanligare och om man anlitar en underentreprenör (UE) ska det förhandlas men det har man alltså inte gjort, berättar Jesper Carlsson som är ombudsman vid Byggnads centralt i Stockholm.

Batterifabriken Northvolt

Förhandlingar har strandat

När sedan facket kallat till förhandling har den strandat både lokalt och centralt, det har inte gått att komma överens. Fineweld hänvisar till sin arbetsgivarorganisation Installatörsföretagen som enligt facket hävdat att det inte finns någon skyldighet att förhandla eftersom Fineweld inte har några anställda som är med i facket.

– Jag känner inte igen det här. Vi har inte haft tvister på det här avtalsområdet och nu helt plötsligt säger man att vi ska redovisa vilka medlemmar vi har. Så kan arbetsgivaren inte göra, säger Carlsson.

Han menar att det är ett angrepp på föreningsfriheten, men också på själva grunden för kollektivavtalen.

Bra att frågan prövas

Henrik Junzell som är förhandlingschef vid Installatörsföretagen ger en annan bild.

– Vi är starka förespråkare för den svenska modellen och att det finns kollektivavtal. Det är inte det tvisten gäller i juridisk mening utan om det funnits en skyldighet att förhandla eller inte och där tycker vi olika.

Han anser därför att det är bra att AD nu får pröva frågan och avgöra vilken tolkning av lagen som ska gälla.

”Hela kollektivavtalsprincipen står på spel” – hör Pierre Pettersson på Byggnads berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet